Potatispaj med karamelliserad lök & vitlökskräm

En god paj pryder många påskbord. Här är en klassisk potatispaj med karamelliserad lök och vitlökskräm som passar utmärkt som påskmat.

 

 

 

 

 

 

 

4 personer

35 min

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg pajdegen i en pajform, gärna med avtagbar kant.
  3. Skiva och koka potatisen mjuk. Om du vill kan du skala den först.
  4. Skiva och stek svampen i smör. Lägg på pajdegen.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, ost, salt och peppar i en skål.
  6. Lägg i potatisen i pajformen. Lägg på kvistar med timjan och häll ostblandningen över alltihop. Grädda i ugn ca 15-20 min.
  7. Skala och strimla löken. Stek den mjuk i smör. Strö över socker, vinäger och salt. Stek tills löken har fin färg.
  8. Vispa ihop crème fraiche med vitlök. Använd gärna en elvisp så att den blir riktigt krämig.
  9. Servera med sallad.

Ingredienser

  • 1 st pajdeg
  • 600 g potatis
  • 250 g champinjoner
  • 1 tsk smör
  • 4 st ägg
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 75 g riven ost
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 förp timjan
  • 2 st rödlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 krm salt

Kräm

  • 1.5 dl crème fraiche
  • 1 klyfta vitlök
    70 g sallad
  • Dela receptet med andra



Våra butiker
Recept & inspiration
Aktuellt