Klassiska lussekatter

Inget säger julbak lika mycket som doften från saffran. Här är ett recept på hur du får dina lussekatter riktigt saftiga. Ha ett trevligt julbak!

 

8 st

60 min

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  2. Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
  3. Arbeta degen i 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Du ska få en smidig och fin deg. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
  4. Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min.Sila sen bort vattnet.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 minuter till under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
  8. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.

Ingredienser

1 pkt jäst
5.5 dl mjölk rumsvarmt
200 g smör rumsvarmt
2 st kuvert (1 g) saffran
2 dl socker
1 krm salt
15 dl vetemjöl
Russin
Vatten
1 st ägg till pensling

  • Dela receptet med andra



Våra butiker
Recept & inspiration
Aktuellt