

Klassiska lussekatter
Inget säger julbak lika mycket som doften från saffran. Här är ett recept på hur du får dina lussekatter riktigt saftiga. Ha ett trevligt julbak!
8 st
60 min
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Blanda i rumsvarm mjölk, rumsvarmt smör, saffran, socker, salt och mjöl.
- Arbeta degen i 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Du ska få en smidig och fin deg. Jäs under bakduk i ca 60 min, tills degen når dubbel storlek.
- Lägg russin i en skål och häll på vatten så att det precis täcker. Låt stå i ca 30 min.Sila sen bort vattnet.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Baka ut lussebullar och tryck i russin. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 minuter till under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sen mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
- Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
Ingredienser
1 pkt jäst
5.5 dl mjölk rumsvarmt
200 g smör rumsvarmt
2 st kuvert (1 g) saffran
2 dl socker
1 krm salt
15 dl vetemjöl
Russin
Vatten
1 st ägg till pensling